Faszerowane kalarepki.

Składniki: 4 kalarepki, 5 dag masła, cebula, 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, sól, pieprz, 15 dag ementalera, 2 dag mąki, pół szklanki mleka, łyżka natki pietruszki, 50 dag ziemniaków. Obrać kalarepki, włożyć do rondla, wlać tyle wody, aby były przykryte. Posolić, zagotować, pozostawić 20-30 minut na średnim ogniu, jeśli kalarepa jest większa to dłużej, mniejsza krócej. Ugotować również ziemniaki w mundurkach. Kalarepki wyjąć, wodę pozostawić, odciąć czapeczki, wyjąć miąższ i pokroić go w kostkę. Stopić 3 dag masła na patelni, podsmażyć mielone mięso i posiekaną cebulę, nie rumieniąc zbytnio. Przyprawić solą i pieprzem, dodać miąższ kalarepek, wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić kalarepki. Posypać 10 dag startego ementalera, a resztki farszu pozostawić do przygotowania sosu. Na patelni stopić resztę masła, oprószyć mąką, zasmażyć na jasnozłoty kolor, mieszając. Wlać mleko i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu wlać nieco wody, w której gotowały się kalarepki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wsypać resztę startego ementalera i podgrzewać, aż ser się roztopi. Przyprawić do smaku, dodać pozostały farsz i natkę. Kalarepki ułożyć w żaroodpornej formie, wlać sos, zapiekać 5 minut w temperaturze 200-220 C na środkowym poziomie. Podawać z gotowanymi ziemniakami.