Karkówka z warzywami i majerankiem.

Składniki: 60 dag karkówki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki ostrej musztardy, jajko, 3 łyżki suszonych pomidorów, 2 łyżki tartej bułki, po łyżce posiekanego szczypiorku i natki, 300 ml bulionu wołowego lub warzywnego, 2 łyżki oleju rzepakowego, po łyżce rozmarynu, tymianku i majeranku, 6 jagód jałowca i 6 ziaren pieprzu rozgniecionych w moździerzu, 40 dag marchewki, 40 dag ziemniaków, sól, pieprz. Pokroić 2 obrane ząbki czosnku w cienkie plasterki. Posiekać pomidory. Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, osuszyć i pokroić w cząstki. Musztardę utrzeć z jajkiem, przyprawić pieprzem. Dodać czosnek, pomidory, tartą bułkę, szczypiorek i natkę, jałowiec i pieprz, wymieszać. Karkówkę grubo posmarować przygotowaną masą. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, obsmażyć mięso, dodać rozmaryn i tymianek i pozostałe ząbki czosnku ze skórką, wlać bulion, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju, podsmażyć marchewki i ziemniaki, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Podlać odrobiną wody i dusić, aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Mięso pokroić w plastry, sos przecedzić przez sitko, można go nawet chwilkę pogotować, aby zgęstniał lub zaciągnąć masłem albo śmietaną. Podawać z warzywami.