Kuchnia góralska

bulgarian-bean-broth-with-bread-1283850-mJedzenie to rozkosz. Smakosze poszukujący przyjemności maja do wyboru kuchnię np. francuską, włoską czy niemiecką. Potrawy z kuchni polskiej też są nie do pogardzenia w tym również kuchnia regionalna – góralska. Kuchnię góralską można podzielić na tradycyjną z okolic Tatr i Podhala oraz tą z okolic Żywca. Żywiecczyzna to przede wszystkim, golonka duszona z dodatkiem piwa i dużej ilości warzyw, żur na serwatce oraz kwaśnica – rodzaj kapuśniaku ze sporą ilością mięsa wieprzowego nie tylko świeżego, ale i wędzonego.

 

Kuchnia regionalna Podhalańska to również kwaśnica przyrządzana tym razem na świńskim ryju i podawana koniecznie z miską ziemniaków oraz potrawy z pieczonej baraniny. Wspaniały smak mają również góralskie sery w tym słynny oscypek i góralskie wędliny o niepowtarzalnym smaku, którego tajemnica tkwi w specjalnym peklowaniu mięsa. Kuchnia regionalna jest warta polecenia. Warto by poznali ją wszyscy smakosze nie tylko z Polski, ale także z poza granic naszego kraju. Jest bowiem naszą wizytówką i chlubą.