Kuchnia śląska

Jedzenie to przyjemność. Każdy smakosz ma jednak inne preferencje. Jeden przepada za kuchnią włoską i makaronami, inny preferuje kuchnię śródziemnomorską np. owoce morza, a jeszcze inny kuchnię polską. Kuchnia regionalna w tym śląska też ma wiele do zaoferowania. W kuchni tej ważne miejsce zajmują ziemniaki. I tak spróbować można przeróżnych klusek w tym najbardziej znanych klusek ciemnych przygotowywanych z ciasta ziemniaczanego, doskonałych potraw z kapusty białej i czerwonej podawanej między innymi z boczkiem, żurku śląskiego, rolad z mięsa czy też zalewajki.

 

Kuchnia regionalna śląska to także potrawy słodkie. Wśród których na szczególną uwagę zasługują śląskie makówki czyli deser z mielonego maku wzbogacony miodem i bakaliami. Deser ten układany jest na cienkich kromkach słodkiego pieczywa i zalewany gorącym mlekiem. Podawany jest na zimno. Kuchnia regionalna śląska to kuchnia bardzo smaczna, treściwa lecz niestety nie dla każdego. Niektóre bowiem potrawy są raczej dość tłuste i kaloryczne. Nie można jej więc polecić na co dzień zwłaszcza osobom dbającym o linię.