Nugat orzechowy

Do wykonania pysznego deseru jakim jest nugat potrzebne będą : 50 daj cukru, ćwierć litra wody, łyżka octu( najlepiej 3 % ),6 białek z jaj, wanilia,2 wafle oraz około 50 dag orzechów włoskich i 20 dag miodu. Cukier zalewamy wrzątkiem oraz dodajemy ocet. Do tak przygotowanego syropu dodajemy miód i gotujemy aż zgęstnieje. Do ubitej piany z białek dolewamy syrop( cienkim strumieniem).Miskę, w której ubijało się piane należy włożyć na parę. Całość trzeba ubijać tak długo aż masa zgęstnieje( wtedy kiedy piane będzie można „rwać”).Wtedy misę zdejmujemy z pary i czekamy aż ostygnie. Do smaku dodajemy wanilie oraz orzechy(włoskie lub laskowe) i wymieszać. Masę wykładamy na wafel, rozsmarowujemy i przykrywami drugim waflem i mocno przyciskamy. Nugat orzechowy jest gotowy do spożycia na drugi dzień. Nugat należy kroić cienkim nożem uprzednio zwilżonym wodą. Opcjonalnie można wykonać nugat zapiekany-na blasze rozkładamy wafle i kładziemy na nie około 2 centymetrową warstwę piany, którą pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż do uzyskania jasnokremowego koloru. Smacznego!