Omlet

Omlet wyglądem przypomina ciasto naleśnikowe. Przyrządza się go z głównego składnika jakim jest jajko. Im ich większa liczba tym omlet bardziej pokaźny. Aby otrzymać ciasto na omlet należy ubić ze sobą białko i żółtko tak aby stanowiły puszystą masę, dobrze jest w celach smakowych dodać do niej cukier. Następnie wsypuje się mąkę po to aby ciasto maiło prawidłową konsystencję . po tej czynności wylewa się je na rozgrzana patelnie. Omlety najlepiej jest smażyć na oleju dzięki temu nie przechodzi na nie zapach tłuszczu i nie są tak opite tłuszczem. Omlety mogą mieć różną wielkość i grubość wszystko uzależnione jest od tego ile ciasta wyleje się na patelnię. Omlety mogą być na słodko lub słono, te na słodko są z dodatkiem cukru można je również smarować dżemami i konfiturami. W przypadku tych drugich do ciasta zamiast cukru dodaje się sól oraz warzywa. Omlety to typowe danie na kolację. Ich zaletą jest znakomity smak i łatwość w przygotowaniu. Warto także wspomnieć o tym ze są mało tuczące.