Pyszna babka ucierana

18Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Nie musi to być pracochłonna baba drożdżowa, możemy upiec babkę ucieraną. Do przygotowania babki będzie nam potrzebne po 250 g masła lub margaryny i cukru, 500 g mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 10 kropli olejku cytrynowego, 250 ml 18 % śmietany, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jaja, 100 g rodzynek oraz 2 łyżki mąki do wysypania formy i dowolna biała polewa.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania, cały czas ucierając, dodajemy po 1 żółtku, śmietanę, olejek oraz przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na końcu dodajemy opłukane, osączone i obtoczone w niewielkiej ilości mąki rodzynki. Formę do babki (z kominkiem) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni. Upieczoną i wystudzoną babkę polewamy polewą. Babkę możemy udekorować wiórkami z czekolady.